header image
Híreink arrow Bemutatkozás arrow Bemutatkozás
PDF Print E-mail
Készítette: Kelemen Gábor   
Tuesday, 15 April 2008

   A zagyvarónai hűtővíztározók a Zagyva (itt még patak) duzzasztásával keletkeztek. A három tó közül az I-es ("Kis tó") a legkisebb - mintegy 0,59 ha - területű és a legkisebb átlagmélységű. Mivel ez az durva hordalék ülepítő tározó, ezért itt rakódik le a legtöbb homokos hrdalék, ami az elmúlt két és fél évtizedben megtette hatását: a tó jelenlegi átlagmélysége 80 cm körül van. Ennek ellenére szép pontyok találhatóak benne a rendszeresen telepített 3 nyaras pontyok mellett. Viszont keszeg és kárászállomány jelentősen megritkult, csakúgy mint a csukáé és a süllőé.

   A "Középső tó", vagy II-es tó méretében is a középső: 0,98 ha az alapterülete. A felső végén sekélyebb, gáthoz közeli részén mélyebb tó átlagmélysége 1,4 m körüli. Szép számban található benne dévér, kárász és ponty (50 dkg-tól a 12 kg-ig), amúr, de jelentős a csuka és nem elhanyagolható a süllő állománya sem. Ennek a tónak a partja a legalkalmasabb a három tó közül a rakós botos horgászatra, bár ezt is csak elszánt rakósoknak ajánljuk inkább (mindenhol kevés a hely a parton, mert egy szűk völgyben helyezkednek el a tavak).

   A 3,83 ha területű III-as ("Nagy tó") biztosítja a legváltozatosabb horgászati lehetőséget. A vízmélység a 60 cm-től a 3,2 m-ig változik a befolyótól a völgyzáró gátig. A halállomány: dévér, bodorka, vörösszárnyú, sügér, ponty 50dkg-tól 15 kg-ig, amúr, csuka, süllő, legújabban harcsa. A fő hal természetesen a ponty, de - különösen az őszi és a téli időszakban - nagy kedvvel és egyre több eredménnyel űzik a ragadozókat is tagjaink mind kishalas/halszeletes, mind pergető módszerekkel. A meder vastag iszappal borított, erre a fenekező módszereknél érdemes gondolni.

   Sok mélyvizű Nógrád megyei bányatóval ellentétben sekélyebb tavainkban jó lehetőségek adódnak az úszós horgászat kedvelőinek. Ezt segíti, hogy sok a part menti nádas-gyékényes, valamint tavainkon szabad etetni.

   A sok - nem vízválasztói - horgász körében elterjedt vélekedés - miszerint az iiteni halak a nagy iszap miatt iszapízűek, büdösek - nem igaz. A Zagyva vize mindig is eléggé tiszta volt, ami a 3 évvel ezelőtti zagyvarónai csatornázási munkálatok után csak még javult. Így halaink jó ízűek és egészségesek, amit több mint 100 tagunk évi 40 mázsa fölötti konyhákba kerülő zsákmánya is bizonyít! 

Utoljára frissítve: ( Wednesday, 23 April 2008 )